Сам вкъщи

Go down

Сам вкъщи

Писане  Backo on Сря Сеп 12, 2007 2:30 pm

Случвало ли ви се е да се прибирате вкъщи и да намирате дома си опустошен? 15% от кучетата не могат да бъдат оставяни сами вкъщи. Кучешките психиатри на Запад са въвели термин “тревожност от самота”, двайсет минути след като останат сами, тези кучета започват да унищожават всичко, което им падне пред очите.Най-често срещаният симптом е непрекъснатия лай или вой. Уви, когато човек се прибере вкъщи кучето решава, че го е довело с призива си, и така отучването от този вреден навик става още по-трудно.

Кучетата не гризат разни неща защото им е скучно – може да им оставите 100 играчки, които няма да бъдат докоснати, докато на вещите носещи миризмата на стопанина няма да им се размине. Понякога степента на тревожност при кучето е толкова висока, че кучето губи контрол над телесните си функции, и физическото облекчаване заменя психическия комфорт. Случва се физически симптом на тревожността да са обилно слюно-отделяне и склонност към самонараняване.

Може да се провежда профилактика за борба с тревожността, но обикновено стопаните не успяват да разпознаят симптомите на психическото разстройство отрано. Например, при много животни признаците на тревожността започват да се проявяват след отпуски, когато кучето е било оставяно дълго време само. Подобен е резултатът и след като кучето е боледувало и е свикнало да бъде център на внимание. Най-зле са кучетата, прибрани от улицата – в ужаса си, когато останат сами, те унищожават всичко, което им попадне, развиват нещо като свръх-зависимост и непоносимост към самотата.

Бъдете постоянни за да се преборите с това, следвайте много точни и строги принципи. Ако галите кучето всеки път, когато поиска, то неминуемо ще свикне с това и ще изпада ужас в момента, когато няма кой да му се порадва – научете го, че ще получава внимание, когато вие решите.

Спете отделно – нека животното остава само в друга стая, не му давайте да лежи при вас и на канапето. Тесния физически контакт води до много силна психическа зависимост, и води до много голям контраст, когато стопанина не си е вкъщи.

Учете кучето си да седи само и когато сте си вкъщи и не спите. Оставяйте го само в различни помещения, за различни периоди от време. Така то ще свикне, че е нормално да не бъде с вас постоянно.

Сбогувайте се хладнокръвно, защото вашето поведение влияе много на настроението на кучето ви. “Гуци-пуци, ти мой сладък пес, бъди добро куче, ще се върна.” и си тръгвате – това е твърде голямо изпитание за кучешката психика. Бъдете невъзмутими и спокойни, когато излизате. Оставяйте на кучето си играчки, които миришат на вас – за целта можете да ги складирате в коша за мръсни дрехи.

Четри часа са максималното разумно време, за което можете да оставите животното си само. Най-добре е да му дадете да се разхожда свободно из къщата, за да има какво да прави.

Наказанията са безполезни, когато се проявят симптомите на самотната тревожност. В кучешкото съзнание наказанието и престъплението се свързват само, ако ги разделят 2сек! След това то възприема гнева като неправомерна агресия и се снишава, което кара много хора да си мислят, че кучето им е гузно. Не наказвайте кучето в такива ситуации, защото освен да страда докато ви няма, то ще се страхува и от вашето пристигане, което ще увеличи тревогата, а и пораженията.
Backo
Backo
Администратор
Администратор

Брой мнения : 19
Age : 28
Location : Bulgaria
Registration date : 11.09.2007

Вижте профила на потребителя http://bernard.dir.bg

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите