Страхливото куче - как да се справим с него?

Go down

Страхливото куче - как да се справим с него?

Писане  Backo on Сря Сеп 12, 2007 2:30 pm

Кучето ви трепери от страх при всеки подозрителен звук? Дразни ви гръмкия му лай и моменталното му бягство? Характерът на кучето не зависи нито от размерите му, нито от породата. И все пак – някои кучетата са плашливи. Някои просто имат боязлив характер, те са скромни и нерешителни по природа. На други в живота се е случило нещо, което ги е направило пъзльовци. В повечето случаи страхът може да бъде потиснат или направо изкоренен. По-долу можете да прочетете няколко полезни съвета за това как да се преборите със страха и нерешителността при кучетата.

МНОГО РАЗХОДКИ
Разходките наистина имат лечебен ефект върху страхливите кучета. Използвайте всяка възможност, която имате за да запознаете животното с външния свят. Водете кучето си навсякъде с вас, макар и за кратко. Колкото по-често животното сменя обстановката и получава нови усещания, толкова по-малко внимание обръща то на непознати шумове, коли и непредвидени ситуации.


ОТПУСК ЗА ВСИЧКИ
За всяко куче прекараната със стопанина почивка е райско преживяване. Лятото дава прекрасната възможност да се поплува в морето, зимата в безкрайно търчене из снега. Смяната на обстановката, дори да е твърде вълнуваща е винаги много полезна за кучето, особено ако има проблеми със самочувствието.


ОТДИХ И КУЛТУРА
За да стане по-спокойно, кучето ви има нужда от много общуване. Разхождайте го в по-населени паркове и градини, на места, където има много различни хора и животни. Важно е цялото ви внимание да се съсредоточи върху него. Също много полезно е да оставите кучето за няколко дни при добри приятели, това налива много самочувствие.


ДРУЖБИ И ЗАПОЗНАНСТВА
Освен от звуци пъзливото куче се притеснява и от чужди хора. Затова е нужно да преминете през етап “запознанства”. Не е нужно да превръщате кучето си в досаден мазник, но е добре да му дадете възможност да разбере, че хората са приятели, а не врагове. Така кучето бързо ще спре да се потиска и плаши от непознати.


ГОСТИ? УРА!
Страхливите кучета проявяват агресия най-често към чужди хора. Това една от основните причини стопаните да изолират кучето си, когато дойдат гости. Внимателното и търпеливо запознаване на кучето с непознати в рамките на собствения ви дом, рано или късно ще доведе до примиряване с факта, че чуждите също могат да присъстват на неговата територия.


ПОДЧИНЕНО КУЧЕ
Не е нужно да се наказва куче, което признава вашето превъзходство. С наказания и агресия при слабото куче се постига само допълнителна слабост, но не и осмеляване. Опитайте се да успокоите кучето, помогнете му да се съвземе – кажете му нещо успокояващо. Целта ви е да покажете, че това, от което кучето ви толкова се страхува е всъщност безопасно.


АГРЕСИВНО КУЧЕ
Когато страхът на кучето ви прерастне в агресия, особено когато става дума за агресия към хора нещата стават много сериозни. За да се избегнат неприятните инциденти не допускайте човека, от когото кучето се страхува близо до него, но не бързайте и да дарпате каишката, защото собственото ви напрежение се предава на животното. В краен случай, не забравяйте че има намордници.


ТРИ МЕСЕЦА
Кучетата живеят твърде малко на този свят. За разлика от хората, те имат само три месеца за да усвоят всички правила на живота. Ако искате от кутрето ви да израстне уравновесен пес, задължително трябва да го социализирате отрано. Разбира се, кучето ще се развива още дълги години, но способносттта му да се адаптира ще намалее значително.


НОВА БУЛКА...
Понякога и съвсем спокойни кучета стават пъзльовци в някакъв етап от живота си. Една от най-честите причини за това е смяната на стопаните. Обикновено в такива случаи кучето преминава през труден период на адаптация, но след време възвръща нормалното си поведение, като забравя, че е “сираче”.


В КАРЦЕРА
Обикновено най-страхливи са кучетата, които рядко напускат пределите на своите къщичка, ъгъл, стая, животните които се срещат с едни и същи хора. Кучетата стават неуверени и притеснителни, защото се чувстват изолирани. Страхливото кутре се забелязва лесно – то се забива някъде и не иска да играе с другите. Селиозните развъдчици водят кутретата на разходка и общуват с тях. Затова последния и най-важен съвет е: бъдете особено внимателни при избора на куче – така ще си спестите много грижи и усилия.
Backo
Backo
Администратор
Администратор

Брой мнения : 19
Age : 28
Location : Bulgaria
Registration date : 11.09.2007

Вижте профила на потребителя http://bernard.dir.bg

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите